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U.S. Department 
of Transportation 
Federal Aviation 
Administration AUG - 5 2016 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

Captain Derry Anderson 
1645 Thunder Gulch Pass 
Suwanee, GA 30024 

Re: Fitness for duty under 14 C.F.R. § 117.5. 

Dear Captain Anderson, 

This is in response to your Jetter of May 15, 2016 posing two questions about the extent to which a 
flightcrew member is required to be sufficiently rested prior to the beginning of a longer flight duty 
period (FDP) than was originally assigned. 

Building upon an earlier legal interpretation (issued to Jeff Schnaubelt)' that concerned the fitness-for­ 
duty requirements of 14 C,I<'.R. § 117.5, you asked two questions involving a hypothetical scenario in 
which a flightcrew member who, having originally been scheduled for a two-hour FDP, was (due to 
unforeseen circumstances) subsequently rescheduled to a FDP of exactly fourteen hours, the maximum 
FDP hours that could have been scheduled. 

Question l.: Is the flightcrew member required to report sufficiently rested only for the known 
assigned FDP of two hours, or requíred to report sufficiently rested för the füll length of the 
maximum FDP that could bave been assigned? 

The fligbtorew member's responsibility is to report sufficiently rested for the FDP that was known and 
assigned, not the entire length of the FDP that could have been assigned. The same logic from the 
Schnaubelt interpretation applies to your hypothetical. Section 117.S(a) requires a f1igbtcrew member to 
"report for any flight duty period rested and prepared to perform his or her assigned duties" ( emphasis 
added). Under the FAA's Schnauhelt interpretation, the fitness-for-duty requirement applies to duties that 
are assigned, not duties that could be assigned. Until a certificate bolder decides that a longer FDP than 
originally scheduled is necessary, a flightorew member's fitness-for-duty determination is based on the 
assumption that the longer-than-expected FDP will not occur. Should a longer-than-expected FDP occur, 
a füghtcrew member must reassess his or her fitness-for-duty to determine whether he or she can continue 
to serve on the longer FDP, If the flighterew member determines that he or she cannot serve on a longer 
FDP, the flightcrew member must immediately notify the certificate holder. 

We also emphasize that, under§ 117.5(d), a flightcrew member must continually reassess his or her 
fitness for duty as the FDP progresses, "This is because a flightorew member who is alert at the 
beginning of an FDP may become dangerously fatigued once the FDP is underway.t" The requirement to 
continually reassess fitness for duty applies regardless of whether the assigned FDP has changed since the 
initial assignment. 

1· Legal Interpretation to Jeff Schnaubelt (April 4, 2016) 

2 Fl/ghtcrew Member Duty and Rest Requirements Fina/ Rule, 77 FR 330, 350 (Jan. 4, 2012). 



Question 2; Could a company policy require a flightcrew member to be sufficiently rested for the 
entire length of the FDP that could bave been, but was not, assigned originally? 

Yes. Certificate holders may adopt policies that supplement or go beyond the FAA's regulatory 
requirements, The FAA's requirements establish a baseline of safety, while air carriers' operational rules 
may impose more stringent requirements. See Legal Interpretation to Rebecca B. Maol'herson (April 19, 
2016) (applying this principle to airworthiness standards). We emphasize, however, that certificate 
holder policies may not authorize conduct that would be a violation of FAA regulations. We also note that 
compliance with company policies that go beyond FAA requirements will be up to the individual 
company to monitor and enforce. 

We also emphasize that, as discussed earlier, § 117.S(d) requires a flightorew member to continually 
reassess his or her fitness for duty as an PDP progresses. A fitness-for-duty certification made at the 
beginning of the duty day would not, by itself, be sufficient to satisfy the requirements of§ 117 .5( d), 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need further 
assistance, please contact my staff at (202) 267-3 073. '111is response was coordinated with the Air 
Transportation Division of Flight Standards Service. 

~~~ 
L-1,!etei Peter 

Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 



May 15, 2016 

Lorelei A. Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC~200 
U.S. Department of Transportation 
Federal Aviation Administration 
800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

VIA U.S. PRIORITY MAIL: 9410803699300079610294 
AND E-MAIL: lorelei.peter@faa.gov 

RE: Request for legal1 interpretation related to 14 C.F.R. § 117.5 

Dear Ms. Peter, 

When asked whether a fllghtcrew member must report to a FDP sufficiently rested to 
accommodate a possible two-hour FDP extension, you responded in an April 4, 2016 
letter that § 117 .5 (a) requires a fl!ghtcrew member to "report to any flight duty period 
rested and prepared to perform his or her assigned duties. (emphasis added)." You 
noted that the emphasized portion of the §117.5 (a) regulatory text Indicates that the 
ñtness-for-duty requirement applies to duties that are assigned, not duties that could be 
assigned. You went on to state that "until a certificate holder decides that an FDP is 
necessary, a fllghtcrew member's fitness-for-duty determination ls based on the 
assumption that the FDP will not be extended." 

Table B to Part 117 provides guidance on how to determine the maximum flight duty 
period that could be assigned for unaugmented operations, based upon the scheduled 
(acclimated) time of the start of the duty period and the number of flight segments. 
Table B sets a limitation on the certificate holder as to the maximum flight duty period 
that could be assigned (emphasis aoded) to a flightcrew member. lt is axiomatic that the 
length of flightcrew member duty periods that are assigned Is not always the same as 
the maximum flightcrew member duty period that could be assigned as set forth in 
Table B. 

A flightcrew member on a scheduled rest period plans his or her physiological needs 
(sleep, nutrition, exercise, etc ... ) based upon his or her known scheduled assigned 
duties for the subsequent flight duty period. The knowledge ahead of time that a 
flightcrew member has been scheduled for a flight duty period of fourteen hours will 
result ln a completely different physiological preparation had the flightcrew member's 
expectation that he or she were to be report sufficiently rested for only a two-hour flight 
duty period. 

ln your April 4, 2016 response (Question #4) to Mr. Schnaubelt, you answered the 
question as to "whether a fllghtcrew member must report an FDP sufficiently rested to 
accommodate a possible two-hour FDP extension." ln Mr. Schnaubelt's hypothetical, he 



stipulated that a fllghtcrew member is assigned a fl!ght duty period of exactly twelve 
hours and inquired whether the "flightcrew member is required to report sufficiently 
rested and prepared to accommodate a two-hour §117.19 flight duty period extension 
that would bring that flightcrew member to a fourteen-hour flight duty period." Since Mr. 
Schnaubelt's hypothetical was based upon a scheduled flight duty period equal to the 
maxtmum flight duty period (without an extension) that could have been assigned, and 
since his inquiry relates only to the question as to the two-hour extension, the question 
remains as to the extent to which a flightcrew member is required to be sufficiently 
rested prior to the beginning of a flight duty period for circumstances that do not Involve 
a § 117.19 FDP extension, but rather fHght duty periods that are extended beyond the 
duties that were originally assigned. 

lt seems settled that a fllghtcrew member and certl'flcate holder would not be ln violation 
of the pertinent flight duty period limits of §117 if the flightcrew members were to 
operate up to the maximum flight duty period that could have been, but were not 
originally, assigned, provided the flightcrew members complied with the §117.5 (d) 
requirement to determine fitness for duty prior to each flight segment. If the same logic 
is applied using the distinction between asslgned duties and duties that could be 
assigned (under Table B), until a certrficate holder determines that a flight duty period is 
going to Increase beyond what was originally assigned, would not a flightcrew member's 
responsibility be to report sufficiently rested only for the duration of the flight duty period 
that was known and assigned, not the entire length of the flight duty period that could 
have been assigned? 

Hypothetical: Scheduled time of start of FDP ls 0700 (unaugmented operations). The 
flightcrew member is originally scheduled for a two-hour flight duty period consisting of 
two flight segments with the scheduled flight duty period to end at 0900. Due to 
circumstances (weather, mechanical, reroute, etc .. ) that were unknown to the certificate 
holder and the fllghtcrew member at the beginning of the flight duty period, the 
flightcrew member is subsequently re-scheduled to depart on the second flight segment 
such that, the termination of that flight duty period results in a flight duty period of 
exactly fourteen hours, the maximum flight duty period hours that could have been 
scheduled. 

Question 1: Based on the hypothetlcal above, is the fltghtcrew member required to 
report sufficiently rested only for the known assigned flight duty period of two hours, or 
is the flightcrew member obligated to be report sufficiently rested for the full length of 
the maximum flight duty period that could have been assigned, ln this example, fourteen 
hours? lt is stipulated that the flightcrew member has a responsibility to comply with 
§117.5 (d) prior to beginning the final flight segment and could, theoretically, operate 
that flight legally if he or she determined that they were «physiologically and mentally 
prepared and capable of performing assigned duties at the highest degree of safety." 
ln other words, Is a fllghtcrew member required to report to a FDP sufficiently rested 
only for his or her known assigned dutles, l.e. the length of the FDP that is actually 
assigned to a fllghtcrew member prior to reporting for a FDP? Or, must a flightcrew 
member be sufficiently rested for unknown possible duty extending beyond his or her 



assigned duties up to the maximum flight duty period that could have been assigned 
based 0;1 the scheduled start of the duty period and number of flight segments? Would 
not the same logic from the Schnaubelt Interpretation apply ln that a fllghtcrew member 
must reassess· his or her fitness for duty to serve on a flight duty period that is longer 
than the originally scheduled flight duty period at the time it is determined that such 
flight duty period will extend beyond the length of the origina Ily scheduled flight duty 
period? 

Question 2: Assuming that §117 limits the maximum duration that a flightcrew member 
is required to be sufficiently rested prior to beginning a fHght duty period to the length of 
his or her assigned duties, what is the effect of a company policy that requires a 
flightcrew member to be sufficiently rested, prior to beginning a flight duty period, for the 
entire length of the flight duty period that could have been, but were not, assigned 
originally? Would not the more stringent of the two, í.e. the §117 requirements apply 
and 'che company policy rendered moot? 

Thank you for your time. 

Respectfully, 

Captain Derry Anderson 

1645 Thunder Gulch Pass 
Suwanee, GA 30024 


